Mars u natalnoj karti, značenje i simbolika

27/12/2022

Mars može da bude dobar vladar znaka, ali samo ako u njemu uspe da stvori miroljubivu, prijateljsku i stvaralačku energiju. U svom noćnom domicilu, u Ovnu, predstavlja slepu volju, nerazumno udaranje glavom o zid, stihijski oštro izražavanje, dok u Škorpiji deluje strastveno i aktivno.

Naziv mars
Ikonica ♂️
Vreme provedeno u znaku Oko 45 dana
Sedište Ovan i Škorpija
Egzaltacija Jarac
Egzil Vaga i Bik
Pad Rak

Mars karakteristike

Mars ne misli, on srlja. To je planeta energije, borbe i rata, moći, vlasti, žestine, visoke temperature, agresivnosti, dinamike i ogromne fizičke energije, koja gradi i ruši, da bi opet imala šta da gradi.

Kada se nalazi u Vagi ili Biku, Mars je u izgnanstvu. U ovim znacima je disharmoničan i ispoljava se kao nesposobnost vladanja sobom, unutrašnja grubost i konfliktnost.

U Vagi označava gubitak energije, nesigurnost, histeriju, neuravnoteženost i iznenadne promene raspoloženja. U najboljem slučaju, Mars u Vagi daje mirotvoračku energiju, sposobnost uspostavljanja reda i poretka.

U znaku Bika, gde je takođe u izgonu, izaziva jake strasti, nezadovoljstva, divlju i slepu ljubomoru, i daje sve neuravnotežene, destruktivne i rušilačke energije.

Mars u horoskopu

Mars može da bude dobar vladar znaka, ali samo ako u njemu uspe da stvori miroljubivu, prijateljsku i stvaralačku energiju. U svom noćnom domicilu, u Ovnu, predstavlja slepu volju, nerazumno udaranje glavom o zid, stihijski oštro izražavanje, dok u Škorpiji deluje strastveno i aktivno, ali, pošto je tu u dnevnom sedištu, njegovo dejstvo je razumnije, jer vidi gde udara, ume da se uzdrži i precizno proračunava udarac.

Njegova strast ovde nije slepa, već promišljena, uz dodatnu intuiciju i senzitivnost. Mars u Škorpiji dugo iščekuje i uzdržava se, a zatim, pod kontrolom principa razuma, odmerava i usmerava volju. Položaj Marsa ukazuje na načine na koje osoba izražava svoje želje i ispoljava seksualne porive, kao i na oblasti u kojima troši energiju.

Mars deluje na tonus mišića, muški polni organ, fizičku energiju i crvena krvna zrnca. Daje originalnost, strast, osvajanje i akcije, ekstrovertnost, ozbiljnost, toplinu i vitalnost.

Označava muški seks, oružje, sport, doba i načine borbe za uspeh i rivale. Ako je pozitivan, daje inicijativu, ogroman energetski, intelektualni i seksualni potencijal, magičnu ličnost, entuzijazam, hrabrost i iskrenost, agresivnost i prodornost. Ako mu je položaj u horoskopu loš, prouzrokuje kompleks manje vrednosti, nepoverenje, sumnju, brutalnost, sadizam, nedostatak takta, tiraniju i svadljivost.

Pošto je Mars planeta rata, erotike, akcije i nadmoći, ne sme mu se dozvoliti stihijski uticaj, već je neophodno kontrolisano i uravnoteženo korišćenje energije u oblastima na koje ukazuje njegov položaj u horoskopu.