Sunce u natalnoj karti, značenje i simbolika

27/12/2022

Sunce nam pruža svetlost i život. Mesto gde se nalazi Sunce obično je najvažnije, jer razmatramo psihološku sliku osobe. Ono otkriva usklađenost sa vitalnošću, identitet i snagu samoprojekcije, kao i osnovni kvalitet svesti. Odreduje na šta će osoba usmeriti svoju energiju.

Naziv sunce
Ikonica ☀️
Vreme provedeno u znaku Oko 30 dana
Sedište Lav
Egzaltacija Ovan
Egzil vodolija
Pad Libra

planeta sunce

Sunce nije planeta, već zvezda. Najjače je u Lavu, u svom sedištu, kod svoje kuće, a najslabije u Vodoliji, nasuprot Lavu, i tu se nalazi u padu. Sunce je vrlo jako u Ovnu i tu se odlično oseća. U Ovnu je egzaltirano, a njemu nasuprot, u Vagi, nalazi se u izgonu.

Sunce nam pruža svetlost i život. Mesto gde se nalazi Sunce obično je najvažnije, jer razmatramo psihološku sliku osobe. Ono otkriva usklađenost sa vitalnošću, identitet i snagu samoprojekcije, kao i osnovni kvalitet svesti. Određuje na šta će osoba usmeriti svoju energiju.

Sunčeva energija otkriva unutrašnju silu koja motiviše sve naše radnje. Daje uvid u to kako pojedinac vidi sam život, čemu se nada i šta očekuje od životnog iskustva. Sunce je punjač energije kojom se čovek često nahrani ili napuni, kako se njegova energija ne bi iscrpela. Sunce je gorivo koje je svakom čoveku potrebno da bi se osećao živim.

Ono je snaga koja omogućava revitalizaciju, da bismo mogli da se nosimo sa stresom i zahtevima svakodnevnog života. Ali, ako mu se previše izlažemo, Sunce može i da uništi, letnjom žegom, požarima, opekotinama na koži. Kod čoveka utiče na srce, krvni pritisak, vid i krvne sudove.

Karakteristike Sunca

Karakteristike koje daje ljudima su: vitalnost, aktivnost, živahnost, dostojanstvo i volja. Omogućuje im vlast, prestiž i snagu osećaja, organizaciju i društvenu moć, uspeh i visoke političke položaje.

Kod muškaraca, označava muškost, zrelost, kreativnost i velikodušnost, a kod žene, važnu ulogu muškarca u njenom životu. Sunce u karti takođe označava supruga, oca, brata i ljubavnika.

U harmoničnom aspektu, daje životnu radost, pozitivan karakter, širokogrudost, aristokratsko ponašanje. Ponos, dostojanstvo, društveno uzdizanje i bogat duhovni životni, takođe su darovi Sunca. Ali, u neharmoničnim odnosima sa drugim planetama, Sunce je uzrok taštine, narcisoidnosti, egzibicionizma, teatralnog ponašanja, despotizma i okrutnosti, egoizma i prepotencije, arogancije i stalnog korišćenje sile.

Značenje Sunce u horoskopu

Tamo gde vam je Sunce u horoskopu, tu vam je život i srce, tu želite da zablistate. Sunce predstavlja unutrašnje Ja, ličnost i ego; preduzimljivost, praktičnost i spretnost; osećanja, samoizdržljivost, marljivost, umerenost, pronicljivost; direktnost, oprez, nekonvencionalnost i maštovitost.

Tako]e predstavlja vitalnost (1. kuća), finansije (2. kuća), komunikativnost (3. kuća), privrženost, magnetizam, sposobnost, druželjubivost, regeneraciju, avanturizam, odgovornost, individualizam, tajanstvenost.