Merkur u natalnoj karti, značenje i simbolika

27/12/2022

Položaj Merkura u horoskopu pojedinca daje perfekcionistu, veoma posvećenog poslu, koji ima stav da niko ništa ne može da uradi tako kao on, što je, uglavnom, i tačno. Merkurovci održavaju obećanja koja su dali.

Naziv merkur
Ikonica ☿️
Vreme provedeno u znaku Oko 18 dana
Sedište Blizanci i Devica
Egzaltacija Vodolija
Egzil Stelac i Ribe
Pad Lav

merkur planeta

U znaku Device, Merkur je u dnevnom domicilu. Svojom vladavinom u Devici, Merkur simboliše prijatelje, kolege i saradnike, špijune i lopove. Vlada transportom, komercijalnim razmenama i putovanjima.

Uzrok je ludila, kašlja, promuklosti i povraćanja. Kod ljudi, upravlja plućima, bronhijama, nervnim i cerebralnim sistemom. Takode, utiče na sluh, ruke, creva i prste. Upravlja pamćenjem, maštom i pokretima.

Pročitaj šta znači retrogradni Merkur.

Karakteristike Merkura

Komunicira logično, kritički skromno (ponekad, negativno i skeptično), i ta je komunikacija od koristi. Ima veliki nagon da iznese zapaženo, kroz konkretne činjenice, pokazujući veštinu analiziranja.

Praktične i konkretne ideje daju sposobnost da se poveže sa drugima. Prevelika pažnja posvećena detaljima może onemogućiti sagledavanje celine. Svojom vladavinom u Devici, Merkur daje analizu svake reči koja se izgovara. U sve se sumnja, nikom se ne veruje. U osnovi, ovi ljudi su stidljivi, pronicljivi i potišteni, a ni najmanje naivni.

Merkur u horoskopu

Položaj Merkura u horoskopu pojedinca daje perfekcionistu, veoma posvećenog poslu, koji ima stav da niko ništa ne može da uradi tako kao on, što je, uglavnom, i tačno. Merkurovci održavaju obećanja koja su dali. Merkur je egzaltiran u Devici i Vodoliji. U padu je u Ribama i Lavu. To je planeta najbliža Suncu i tradicionalno ga zovu Božjim detetom.

Dnevno prelazi oko jedan i po stepen zodijačkog kruga. Svojom neutralnom prirodom ukazuje na princip promenljivosti i pomirenja. Mesto mu je 6. kuća, kuća usluga, bolesti i objektivnih ograničenja, rodbine, malih životinja i svakodnevnih obaveza.

Utiče na mentalni odnos sa spoljnim svetom, razum, logiku, kritiku, inteligenciju, proračunatost i prilagodavanje. Nepredvidiv je i uzrokuje stalne promene. Simbol je puberteta, braće, vršnjaka, rodbine, svih sredstava komunikacije i putovanja. Merkur je baza mišljenja, a oblikuju ga ostala astrološka tela.

Dovitljivi je glasnik bogova, vlada mišljenjem, čitanjem, pisanjem, govorom i rečima. Veoma je radoznao, zadužen za umne delatnosti, koje su izvedene iz umnog i mentalnog nivoa. Daje racionalnost u čoveku, racionalni um i misao, talenat i sposobnost za duboko razmišljanje. Ali, proračunat je i lukav.

Vapi za svestranim znanjem, koje razvija kod sebe. Merkur iz svakog kontakta izvlači određeno iskustvo. Pokazuje kako razmišljate, na koji način komunicirate i koliko sposobnosti za izražavanje imate. Merkur je materijalan i, u isto vreme, duhovan, spaja duh i materiju. Naklonjen je volji i identitetu, zato što je uvek blizu Sunca.

Kao vladar Blizanaca, Merkur daje intelektualnu prijemčivost, sakuplja i prenosi informacije, fleksibilan je, promenljiv. Pozitivni uticaj Merkura imaju dobri novinari i reporteri. Za njih je karakteristična snalažljivost, živahnost, bistri i procenjivački um, odličan jezik. Vole da diskutuju i dokazuju.

Pozitivni i negativni aspekti Merkura

U psihološkoj astrologiji, Merkur predstavlja način na koji čovek prihvata svoja iskustva, razmišlja i saopštava svoje misli. Zaštitnik je intelektualnih procesa i potrebe da se informacije prikupe i sačuvaju. Ako je u harmoničnim aspektima u natalnom horoskopu, daje zdrav razum, spretne ruke i dobar govor, pokretljivost, duhovitost i humor.

Neharmonični aspekti uzrokuju ironiju i sarkazam, inkvizitorsko ponašanje, cinizam, dvoličnost, nestabilnost, lukavost, nevernost, nepouzdanost, lažljivost, preteranu govorljivost i površnost.

Neharmonični Merkur takode daje besmislene kontakte, poročne veze, sklonost intrigama i klevetama, spremnost na prevaru i lopovluk, ali i mogućnost da sama osoba postane žrtva krade.