Jupiter u natalnoj karti, značenje i simbolika

27/12/2022

Jupiter je planeta mudrosti i milosrda. Predstavlja duhovnu i religioznu potrebu, razvoj svesti i povećanje znanja i razumevanja. Upravlja bogatstvom, slobodnim vremenom, velikim poslovima, višim umom, optimizmom, visinom i rastom. Jupiter predstavlja visoko obrazovanje i filosofska razmišljanja.

Naziv jupiter
Ikonica ♃️
Vreme provedeno u znaku Oko godinu dana
Sedište Strelac i Ribe
Egzaltacija Rak
Egzil Blizanci i Devica
Pad Jarac

Jupiter karakteristike

Strelcem vlada planeta Jupiter, u tu se nalazi kod kuće, a u Ribama je suvladar. Svoju uzvišenost i ushićenje (egzaltaciju) uživa u znaku Raka. Izgonjen je u Blizancima, a svoju slabost i pad doživljava u Jarcu. U jednom znaku boravi oko godinu dana, a ceo zodijački krug prede za dvanaest godina.

Posle Sunca, Jupiter je najmasivnije telo našeg planetarnog sistema. Vlada prirodnom 9. kućom u zodijačkom krugu, koja predstavlja kuću bogova, dobronamernost, zaštitništvo i ekspanziju. Kada se energija Jupitera ispravno koristi, vodi istini i pravdi, toleranciji i strpljenju.

On je planeta mudrosti i milosrda. Predstavlja duhovnu i religioznu potrebu, razvoj svesti i povećanje znanja i razumevanja. Upravlja bogatstvom, slobodnim vremenom, velikim poslovima, višim umom, optimizmom, visinom i rastom. Jupiter predstavlja visoko obrazovanje i filosofska razmišljanja.

Sport, sreća, duga i daleka putovanja (pa, i ona večna), lov i naklonost prema životinjama, pod uticajem su vladavine Jupitera.

Jupiter u horoskopu

On je sudija, zakonodavac i onaj ko pruža pomoć. Veliki je dobročinitelj. Delovanje mu utiče na zdravlje i rast. Tamo gde vam je Jupiter u natalnoj karti, tu imate sreće i rado provodite svoje slobodno vreme. Jupiter donosi najbolju sudbinu, velike društvene i finansijske uspehe, položaj i bogatstvo, nadmoć, ugled, dostojanstvo, čast i vlast.

Jupiter nas tera da naučimo nešto novo – da ga čujemo. Jupiter je spas, nagrada, novac, znanje, pravda i moral. On je veliki putnik, u duhovnom pogledu i u realnosti. Vakuum-zona dobrih namera, prostor u kojem se realizuje optimizam. Jupiter daje volju za životom, sabrana dela iskustva, moral i procene.

Pruža povoljne šanse i ekspanziju. U natalnom horoskopu, Jupiter ima i funkciju društvene planete (tu ulogu deli sa Satunom). U potrazi za našim mestom pod Suncem, Jupiter nam, svojim boravkom u odredenom znaku i kući, i svojim aspektima, pokazuje kakvi su nam ideali i očekivanja u društvu, kako stvaramo i iskorišćavamo povoljne prilike.

Jupiter nam pokazuje kakvu odgovornost imamo prema religiji i naše shvatanje Boga; duh zakona, filozofije i svih teorijskih razmišljenja; politiku, visoko obrazovanje, istraživanja, duhovni i materijalni prosperitet. Takođe je zadužen za preterano trošenje, rasipanje i debljanje.

Predstavlja dobrobit i uživanje za onoga ko ima vrednosti. Ljudi pod jakim uticajem Jupitera sami krče sebi put, ali se oslanjaju na utvrđene principe, sa ogromnom energijom, jer žele da budu oličenje autoriteta i da sami razviju autoritet. Zato Jupiter daruje moćne organizatorske sposobnosti.

Pod jakim uticajem Jupitera, osoba zrači istinskim autoritetom koji nosi u sebi. Kada je loše položen, Jupiter donosi nemir, besciljnu preteranost i ekcentričnost u svemu. Daje uobraženost, nadmenost, nametanje svog mišljenja drugima. Jupiterijanac“ uvek poznaje zakone i sve opravdava zakonima i autoritetom, čak drsko, nepokolebljivo i tvrdoglavo, čime razoružava svoje protivnike.

Poseduje ubeđivački dar, njemu se prosto veruje, on ne govori i ne diskutuje, on izriče istinu. Tamo gde se u natalnoj karti nalazi, Jupiter daje dobronamernost i zaštitništvo. Tu često imate sreće i rado provodite svoje slobodno vreme.