Prva kuća (1. kuća) u natalnoj karti

27/12/2022

Prva kuća u natalnoj karti, takođe poznata kao Ascendent, govori o naše identitetu i ličnosti. Kroz prvu kuću otkrivamo naš identitet, karakter i lične osobine, kao i način na koji se ponašamo i predstavljamo u javnosti. Prva kuća nam takođe otkriva kako nas drugi vide.

U prirodnoj poziciji, prva kuća horoskopa nalazi se u znaku Ovna. To je kardinalna ugaona kuća. Vladalac prva kuće je Mars.

Znak koji se nalazi u prvoj kući i je zapravo podznak. Zato kažemo da je prva kuća odnosno podznak zapravo kuća života i identiteta. Kroz prvu kuću se manifestuju osobine ličnosti, prirodne sklonosti i način na koji osoba deluje u okolini.

To je lice koje soba nosi dok se predstavlja u javnosti, bilo na poslu ili u društvu. Tako osoba izražava i predstavlja svoju individualnost, a ujedno i način na koji je drugi vide i na koji bi ona sama želela da je drugi vide.

Prva kuća prvenstveno vlada ličnošću, opisuje karakter, navike i izgled. Slika ličnosti koju drugi vide ne stvara se smišljeno i namerno, nego nesvesno. Podznak ili ascendent ukazuje na nešto što je, istovremeno, i spoljašnje i unutrašnje. On otkriva način na koji se osećamo kao jedinstveno biće.

Uvek ukazuje na nešto bitno o ličnosti pojedinca i o njegovom pristupu zivotu, o pogledu a svet, izgledu i načinu na koji započinje sve svoje važne poduhvate.