Neptun u natalnoj karti, značenje i simbolika

27/12/2022

Neptun vlada snovima, glamurom, iluzijama i razočaranjima, idealima, mistikom i duhovnošću, predosećanjima i svim onim što u životu uzimamo zdravo za gotovo, bez ikakvog razmišljanja. Predstavlja veru i verovanje, psihološke fenomene koji su u vezi sa podsvešću (vizije, proročanstva i proročke snove), ekstaze i ulazak u višu harmoniju.

Naziv neptun
Ikonica ♆️
Vreme provedeno u znaku Oko 16 godina
Sedište Ribe
Egzaltacija Rak
Egzil Vodolija
Pad Lav

Neptun karakteristike

Neptun je vladalac Riba, u noćnom domicilu, i čini ih mističnim ili varalicama. Suvladar je Strelca, u dnevnom domicilu, i čini ga neuhvatljivim.

U izgonu (egzilu) je u Devici i Blizancima, tu je manje ili slabije uticajan. Egzaltiran je u Vodoliji, gde se odlično oseća, deluje nemirno i mistično, voli muziku i piće. Padom u Lavu, stvara haos ovom inače srećnom znaku. Neptunov element je voda.

Neptun je planeta neograničenih mogućnosti i stvari koje ne možemo dodirnuti ili videti. On proširuje granice koje nas zadržavaju u okvirima realnosti fizičkog sveta. U našim životima i u društvu kao celini, Neptun želi da oslabi ograničenja koja nam nanosi strogi i praktični Saturn.

On predstavlja suprotnost definiciji i nametnutim restrikcijama saturnovskih delovanja, kao i usmerenjima, mišljenjima i uverenjima koje Saturn uspostavlja kao realnost i osnovu kolektivnog života. Nudi nam izlaz u drugu realnost i tako hrani naše nade da ćemo prevazići svakidašnju monotoniju i jednoličnost.

Suptilan je i neuhvatljiv, delovanje mu je fino i postepeno, ponekad i pritajeno, ali snažno i transformišuće, tako da nema tih barijera koje se mogu podići da bi se oduprle njegovoj erozivnoj snazi. Ima moć razlaganja i ulogu razbijača zastarelih životnih formi i struktura, na fizičkom, emocionalnom i mentalnom nivou.

Neptun u horoskopu

Svojim ulaskom u u širu sferu univerzalnosti i ekspanzije, Neptun rastvara sve što je lažno i ograničeno, kako bi oslobodio svoj zarobljeni duh, stvorio prikladnije forme i obezbedio sledeće korake za razvoj. Neptun predstavlja poriv za oporavkom, transcendencijom, pomakom van granica onoga što je ukorenjeno u ljudskom duhu.

On je potraga za većom slobodom, odaziv na unutrašnji poziv, povratak svesti o jedinstvu i ponovno spajanje sa celinom, ponovno uspostavljanje ravnoteže, sa ciljem samoiskupljivanja, što se postiže preobražavanjem odnosa, sebe i društva. Neptun, naprosto, polako rastvara barijere i psihološke modele ponašanja.

Dok Uran pokreće integrativni proces tako što mami i šokira, najčešće iznenadnim iskustvom koje promeni statični životni cilj, a Pluton preokrete, razaranja i rušenja vrši dubokim podrivanjem koje vodi konačnom preobražaju i pročišćenju, Neptun svojim delovanjem razlaže samu formu i redukuje je na bezobličnu osnovu.

Neptunov uticaj sadrži poruku da svoj pogled usmerimo dalje od fizičkog iskustva, ka unutrašnjosti sveta materije i psihološke strukture, i uronimo u taj prefinjeni, nevidljivi svet višeg duha i univerzalnog postojanja. Neptun je naša inspiracija za to da uzdižemo svoje emocije i nervni sistem, do dostizanja senzitivnosti, usklađenosti i intuicije.

Oblasti kojima vlada Neptun

Neptun vlada snovima, glamurom, iluzijama i razočaranjima, idealima, mistikom i duhovnošću, predosećanjima i svim onim što u životu uzimamo zdravo za gotovo, bez ikakvog razmišljanja. Predstavlja veru i verovanje, psihološke fenomene koji su u vezi sa podsvešću (vizije, proročanstva i proročke snove), ekstaze i ulazak u višu harmoniju.

On povezuje čoveka sa tajnama i, tako, tajno postaje javno. Vlada fantazijom, imaginacijom, predosećanjima, kontaktom sa drugim dimenzijama, misticizmom, duševnim nemirom, duhovnim životom, filozofijom, platonskim vezama i crkvenom muzikom koja deluje na uzvišena osećanja.

Neptun pomaže dostizanje najvišeg stanja svesti i razvoj stvaralačkih ličnosti, impresionista i ekspresionista. On aktrivira intuiciju na podsvesnom nivou. Pod njegovim uticajem, čovek gleda u dubinu i oseća smisao stvari. Neptun je simbol brodova i jahti, vlada morskim stvarima, naftom i tečnostima, umetnošću, muzikom, pozorištem, fotografijom, filmom i televizijom.

Upravlja maglom, anestezijom, laskanjima, svim onim što je nedodirljivo, mirisima, bojama, unutrašnjim čulima, plesom i ljubavlju prema poeziji. Vlada drogom i narkomanijom, alkoholizmom, transom i hipnozom, nematerijalnošću, abnormalnošću i hipohondrijom. Utiče na stopala, živčani sistem i delove mozga koji upravljaju sluhom, vidom i čulom mirisa.

U vezi je sa otpornošću na infektivne bolesti. Deluje na hipofizu i telepatske funkcije.

Loš uticaj Neptuna pokazuje se onda kad naše želje nemaju puno veze sa onim što smo sposobni da postignemo. Ako ne možemo da se suočimo sa svojim nepoželjnim osobinama i modifikujemo ih u društveno prihvatljive, Neptun nam donosi zbunjenost, samozavaravanje, beg od stvarnosti (u drogu, alkohol ili fantaziranje), pohlepu, konfuzije i gubitak iluzija.

Kada je u aflikciji, Neptun javno pretvara u tajno, a čoveka čini zavisnim od nerazumevanja, navodeći ga na to da se prepušta sugestiji i drži se lažnih stavova, da boravi u haosu, iluzijama i melanholiji.

Afliktovani Neptun izaziva bezizlazna stanja, ćorsokake za svest. Tada čovek pada, spušta se ispod svakog nivoa, postaje asocijalan, život završava kao podvojena ličnost, šizofrenik ili narkoman. Svi negativni uticaji Neptuna su u vezi sa haosom, iskušenjima, opsesivnim strahovima, ludilom ili padanjem u zavisnost.

Tamo gde se Neptun nalazi u natalnom horoskopu, čovek pokušava da zavara samoga sebe ili druge, a tu nastoji i da pronade svoj ideal.