12. kuća u natalnoj karti

27/12/2022

Dvanaesta kuća ukazuje na zao duh, podsvest, završetak i zatvorene prostore. Ova kuće se često naziva "ostavom" horoskopa, jer se u nju skrivaju problemi sa kojima osoba odbija da se suoči. To je kuća ucenja na emotivnom i duševnom nivou, koje se odvija postupnim razvojem svesti, obično praćenim samoćom i teškom patnjom, nesebičnim služenjem i odanošću višim idealima.

U prirodnoj poziciji, dvanaesta kuća horoskopa nalazi se u znaku Riba. To je promenljiva padajuća kuća. Vladalac prva kuće je Neptun.

Dvanaesta kuća ukazuje na nepoznate ili skrivene osobine (bile one jake ili slabe), na ograničenja, hendikepe, tajne, izolovanost i mesta izgnanstva (zatvore, bolnice, institucije zatvorenog tipa), razočarenja, tugu i patnju, sve tajne radnje i stanja, istraživanja, ilegalne poslove i sve ono što osoba krije od drugih.

Odnosi se i na njene inhibicije, progonstva, tajne neprijatelje, prikrivene opasnosti, kao i na šteteu koju osoba sama sebi nanosi. Ukazuje na pozadinu, podsvest i unutrašnju svest, nesvesno „ja“, intuiciju, prošle živote i duhovne, karmičke dugove koje osoba treba da plati. Ova kuća govori i o istinskoj prirodi osobe i njenim najdubljim težnjama.

U pozitivnom smislu, 11. kuća ukazuje na milosrde, saosećanje i rad za javno dobro.