Četvrta kuća (4. kuća) u natalnoj karti

27/12/2022

Četvrta kuća simbolizuju čovekov dom, njegovo porodično gnezdo. Ako posmatramo dom kao temelj svakog pojedinca, onda je četvrta kuća astroloski temelj duše u ovoj inkarmaciji.

Može se reći da je ona kuća koren svake duše, jer se na vhu četvrte kuće množe svi kvaliteti koji su rezultat svih prošlih iskustava, pa i iskustva stečenog u trenutku rođenja.

U prirodnoj poziciji, četvrta kuća horoskopa nalazi se u znaku Raka. To je kardinalna ugaona kuća. Vladalac prva kuće je Mesec.

Vrh četvrte kuće se naziva i „Imum Coeli“ (IC), i to je najniža tačka horoskopa (severna tačka, kraj neba, do neba, završni ciklus). Ona je donji deo meridijana mesta rođenja i ukazuje na suštinu inkarnirane duše. Simbolizuje sumu rezultata njenih prošlih iskustava donetih u ovaj život. Putovanje duše u ovom životu počinje sa IC, odnosno u četvrtoj kući.

Četvrta kuća takođe označava roditelje i porodicu iz koje potičemo (korene). Predstavlja i dom koji će osoba sama stvoriti. Obuhvata nasleđe, pretke, psihološke korene, kao i celokupni privatni život.

Ukazuje na subjektivno „ja“ osobe i temelje na kojima ona gradi svoj karakter, kao i na načine na koje će se odigrati neki važni dogadaji u njenom životu.

Ova kuća ukazuje na imovinu (nekretnine) i na sve ono što je privatno. Odnosi se i na završetak zavišne godine žvota, posmrtnu slavu i mesto gde će osoba biti sahranjena.