Konjukcija aspekt između planeta

13/01/2023

Konjunkcija (ugao od 0°, uz dozvoljenu toleranciju, orbis, rastojanje od 8 do 10°) je (k veoma dinamičan aspekt, predstavlja intenzivnost odnosa. Predstavlja susretanje (preklapanje) dveju planeta, pa se može uporediti sa zagrljajem.

konjuskcija aspekt astrologija

Da li je reč o srećnom ili bolnom stisku, prosudićemo analizirajući planete koje učestvuju u konjukciji. Ako su u pitanju srećne planete (benefici) koje se nalaze u za sebe povoljnom znaku, one se raduju ovom susretu, ali ako je jedna od njih pomalo zla (malefik), druga će se pored nje osećati loše, prignječeno i pod pritiskom čija če jačina zavisiti od orbisa koji ih deli. ne ra ko ev

Svaka konjunkcija izmedu dve planete, ili planete i Ascendenta, veoma je važna, jer predstavlja mešanje životnih energija. Sama po sebi snažan aspekt, u horoskopu osobe je najsnažnija kada je u nju uključena neka od ličnih planeta (Sunce, Mesec, Merkur, Venera, Mars) ili Ascendent.

Ovakve konjunkcije uvek daju dominantne dimenzije u životu osobe, prejake motive i potrebe i usled snažnog protoka energije, velike lične izazove. Osnovne, ključne reči za konjunkciju, jesu akcija i samoprojekcija. Grupa od tri ili više planeta u konjunkciji naziva se stelijum.

Ovakva konstelacija u velikoj meri naglašava znak i kuću u kojoj se nalazi. Odsustvo konjunkcija u horoskopu označava nedostatak samoprojekcije i akcije.