Opozicija aspekt između planeta

13/01/2023

Opozicija (180°, orbis 6 -8°) je, tradicionalno, nepovoljan aspekt i ukazuje na stres suprotnosti, konfrontacije i sporove, ali i na svest, domete, saradnju i ravnotežu. Analogna je Uranu, planeti slobodarkog duha i oportunističkog raspoloženja, koja ima mogućnosti da iskoristi trenutke povoljnih prilika, radi postizanja odrešenih ciljeva.

opozicija spekt astrologija

Po svojoj prirodi, opozicija na neki način je slična konjunkciji, ali daleko intenzivnija i eksplozivnija od nje, jer pojačava potrebu da se spoje dve suprotnosti ili traži otvorenu konfrontaciju, direktni sudar i zbližavanje, a zatim udaljavanje.

Opozicija spaja planete koje se obično nalaze u suprotnim kućama ili znacima horoskopai predstavlja aspekt u kojem se one međusobno koče i poništavaju, što kod osobe prouzrokuje težak život, patnje i unutrašnje borbe.

Sa ovim aspektom, teško se i sa puno truda dolazi do uspeha.

Opozicija daje dozu prekomerne stimulacije u energetskom polju osobe. To često stvara osećaj neprekidnog izazova u oblasti ličnih odnosa, kao da je izmedu dve vatre, potpuno suprotnih sklonosti.

Opozicija ukazuje na suprotne činioce u delovanju osobe, s tim da može da dode do njihovog pomirenja i trenutka kada počinju medusobno da se dopunjavaju.

Iako, kao i kvadrat, predstavlja izazov, kod opozicije je reč o drukčijoj vrsti izazova. Kod ovog aspekta, podrazumeva se da osoba priznaje sopstvene nedostatke i da, koristeći polaritet dva znaka, te nedostatke nadoknaduje.

Do pomirenje snaga koje su u opoziciji može se doći samo kroz svest i razumevanje, a tako se dolazi i do stvarne ravnoteže.