Deseta kuća (10. kuća) u Ovnu

19/01/2023

Deseta kuća, kardinalna i zemljana, označava akcije na materijalnom planu. Tradicionalno, predstavlja položaj osobe u društvu, reputaciju, ambicije i znanje. Uspešno delovanje osobe u materijalnom svetu temelj je njene reputacije, a da bi se to postiglo, potreban je autoritet, koji je takode označen 10. kućom.

Ova kuća se odnosi i na ego, ugled osobe, profesiju, karijeru, kao i na nekog od njenih roditelja. Ovan na vrhu 10. kuće označava energičnu ličnost, koja punom parom ide ka željenim ciljevima, ili osobu sa nekoliko različitih poslova, kojima se niko pre nje nije bavio, od čega ništa ne dovede do kraja.

Ako je Ascendent u Raku, mnogo toga zavisi od Meseca i Marsa. Ovakav položaj daje tvrdokomost i podložnost trenutnim osećanjima. Może da ukaže i na dominantnog roditelja, koji ima jake ambicije i želju da osoba krene njegovim stopama. Ako je na Ascendentu Lav ili Blizanci, izgledi za karijeru su drukčiji.

Trigon izmedu Lava i Ovna obećava da bi se do uspeha lako moglo stići. Kod Blizanaca, prepreku može da predstavlja njihova svestranost, u kombinaciji sa nepostojanošću Ovna. Ukoliko se dobro iskoriste mogućnosti, ova kombinacija može biti odlična, posebno za trgovinu.

Deseta kuća je okrenuta publici, a sklonost Ovna, neprijateljskog i borbenog, da bude prvi i uvek u pravu, mora se ograničiti na putu ka uspehu.