Šta je astrologija? Uvod u praktičnu astrologiju za početnike

13/01/2023

Astrologija je jedna prefinjena nauka o energijama, koja obuhvata neograničene vibracije tonova i kombinacija. Nije slična tipičnim teorijama o ličnosti u psihologiji, nego sadrži bezbroj nijansi ličnosti, karaktera i kreativno stvaralačkog potencijala. To je fascinantan pristup i sredstvo za postavljanje dijagnoze, koje, svojom prefinjenošću, nadmašuje osnovni okvir analize.

Uvod u astrologiju

Astrologija se može podeliti na četiri važna elementa – nosioca osnovnih energija koje astrologija proučava i analizira.

Astrološki znaci

Znaci Zodijaka su:

Astrološki elementi

Tradicionalni astrolozi podelili su Zodijak na elemente: vatra, zemlja, vazduh i voda, koji se nipošto ne dovode u vezu sa hemijskim elementima. Astrološki elementi predstavljaju vitalne energije koje čine celokupan svet, onakav kakvim ga vide ljudi.

Oni se uključuju u polja životnog iskustva. U okviru četiri elementa, formirali su grupe od po tri znaka, koji pripadaju određenom elementu. Oni predstavljaju jednu vrstu osnovne energije i svesti, koje deluju unutar svakoga.

Modalitet astroloških znakova

Svaki element manifestuje se kroz tri modalitet: kardinalni, fiksni i promenljivi.

Temperament astroloških znakova

Svakoj grupi elemenata takode je određena pripadnost jednom od četiri tipa temperamenata, čiju je klasifikaciju napravio grčki lekar i mislilac Hipokrat. Temperament se zasniva (d) na preovladanja odredenih telesnih sokova kod čoveka, i to:

 • Koleričani temperament vezan je za vatru
 • Sangvinističani temperament vezan je za vazduh
 • Flegmatičan temperament vezan je za vodu
 • Melanholičan temperament vezan je za zemlju

Polaritet astroloških znakova

Svaki od dvanaest znakova ima svoga vladaoca i svoje akciono polje u kojem deluju planetarne sile. Po svojoj prirodi, znaci Zodijaka mogu biti pozitivni i negativni.

 • Pozitivni znaci (muški, neparni) znaci su Ovan, Blizanci, Lav, Vaga, Strelac i Vodolija (vatreni i vazdušni znaci)
 • Negativni znaci (ženski, parni) znaci su Bik, Rak, Devica, Škorpija, Jarac, Ribe (zemljani i vodeni znaci)

Spajanjem četin elementa, tri kvaliteta i četin temperamenta dobijamo dvanaest tipova energije zvanih zodijački znaci.

Planete

Planete u zodijačkom krugu su:

 • Sunce – potrebna mu je jedna godina da bi prošlo zodijačla ciklus od 360°, u znaku se zadržava prosečno 30 dana, a prelazi približno 1 dnevno
 • Mesec – potrebno mu je 28 dana da bi ispunio zodijački ciklus, a prelazi 12° do 14 dnevno
 • Merkur – potrebno mu je 88 dana za jedan krug oko Sunca, a zodijački ciklus prolazi za približno godinu dana
 • Venera –  potrebno joj je 224 i po dana za jedan obilazak oko Sunca, a zodijački ciklus prede za oko godinu dana.
 • Mars – potrebno mu je 22 meseca (gotovo dve godine) da bi završio jedan zodijački ciklus, a u znaku se zadržava približno dva meseca.
 • Jupiter – potrebno mu je oko 12 godina za jedan ciklus, a približno godinu dana da prode jedan mak
 • Saturn – potrebno mu je 28 do 30 godina da prode jedan ciklus, a u znaku se zadržava oko dve i po godine.
 • Uran – potrebno mu je 84 godina za jedan ciklus, a u znaku se zadržava oko sedam godina.
 • Neptun – potrebno mu je približno 165 godina za jedan ciklus, a u znaku ostaje oko 14 godina.
 • Pluton – potrebno je otprilike 248 godina za jedan ciklus.

Planete utiču na život svakog pojedinca i prisutne su u svakom horoskopu Iako Sunce i Mesec nisu planete, već svetla, u astrologiji ih nazivamo planetama. Sunce je zvezda, a Mesec Zemljin satelit. Planete ne sjaje, već reflektuju svetlost Sunca, kao i Mesec.

Dignitet planeta

Planete i Zemlja (jer, i ona je planeta) okreću se oko Sunca kao i ljudi, planete imaju svoje dostojanstvo (dignitet).

Svaka planeta je jaka u znaku u kom vlada. Tu je ona gospodar i oseća se dobro. To je njeno sedište, odnosno domicil. Tamo gde je njen uticaj najslabiji, u znaku suprotnom od sedišta, planeta se nalazi u egzilu (izgonu, progonstvu). Savršena kombinacija planete sa znakom, koja omogućava njihovo harmonično izražavanje, naziva se egzaltacija (ushićenje, položaj u kojem se dobro oseća).

Kada se planeta nalazi u znaku suprotnom od svoje egzaltacije, u najlošijem položaju, njene pozitivne i dobre vibracije su smanjene ili negativno promenjene, a istovremeno isplivavaju na površinu i najlošije strane dotičnog astrološkog znaka. Takva pozicija planete se naziva debilitacija (pad, položaj u kojem se loše oseća).

Aspekti između planeta

Aspekt je ugaono rastojanje (ugao) izmedu dve planete ih izmedu planete i neke značajne tačke u horoskopu (Ascendenta, Zenita…). Njihova udaljenost izražena je u stepenima i predstavlja način preplitanja i međusobnog uticaja različitih životnih energija.

Ako zamislimo da je natalna karta pozorišna predstava, sa planetama kao glumcima likovima, znacima kao ulogama koje glumci igraju i astrološkim kućama kao zasebnim prostorima – scenama, aspekti predstavljaju scenario koji opisuje međusobne odnose učesnika u predstavi, način na koji se odvijaju događanja i način na koji glumci igraju svoje uloge.

Glavni aspekti su:

 • Konjukcijaugao od 0°, uz dozvoljenu toleranciju, orbis, rastojanje od 8 do 10°
 • Trigon – ugao od 120°, uz dozvoljenu toleranciju, orbis, rastojanje od  6-8°
 • Sekstil – ugao od 60°, uz dozvoljenu toleranciju, orbis, rastojanje od 5-7°
 • Opozicija – ugao od 180°, uz dozvoljenu toleranciju, orbis, rastojanje od 6-8°
 • Kvadar – ugao od 90°, uz dozvoljenu toleranciju, orbis, rastojanje od 6-8°

Kuće

Kao što zodijački zaci predstavljaju fiksnu podelu nebeskog svoda, tako astrološke kuće predstavljaju njegovu relativnu podelu, koja zavisi od mesta i vremena rođenja svakog pojedinca.

Astrološke kuće predstavljaju 12 životnih područja. Svaka kuća se odnosi na odredeno polje delatnosti. Horoskop jedne osobe tumači se na osnovu toga u koji znak pada odredena kuća, da li je u njoj neka planeta ili nije, ili ih je nekoliko.

Ako u kući nema nijedne planete, to ne znači da na tom polju nema nikakvih aktivnosti, jer za svaku kuću postoji planeta koja njome vlada i upravlja, kao i što to čini i sa znakom na koji se nalazi na njenom vrhu (vrh kuće je linija koja odvaja jednu kuću od druge).

Kuće se odnose na uslove horoskopa, dok nam znaci ukazuju na karakterne osobine osobe. Ako se horoskop uporedi sa pozorišnom predstavom, onda bismo rekli da su planete – glumci, znaci – uloge koje oni tumače, a kuće – scene kroz koje prolaze igrajući svoje uloge.

Ako je natalna karta kuća sa 12 soba, onda Ascendent odnosno podznak označava prednja (ulazna) vrata te kuce. Ascendent, ili vrh 1. kuće, nalazi se na istoku horizonta (gde se Sunce svakog jutra rada). Sve stvari se dogadaju u kući, a da bi do tih dogadanja došlo, neophodno je da se oni iz spoljnog sveta nastane u kući, prolaskom kroz prednja vrata, odnosno Ascendent i prvu kuću.